سخنرانی مراسم بزرگذاشت : در مراسم بزرگداشت چهره شخص ترسیم می گردد و به او ادای احترام گذاشته می شود. ا گر مراسم بزرگداشت بازنشستگی یا زادروز و تولد کسی است، آن را به داستانی خاطره انگیز گره بزنید. مثلاْ بگویید روزی که ایشان به این سازمان یا شرکت پیوستند فلان اتفاق مهم در سازمان، شهر یا در کشور یا در جهان افتاد.
هرقدر منزل، جایگاه و مقامتان بالاتر باشد، بیشتر برای ایراد این نوع سخنرانی های بزرگداشت دعوت می شوید. طیف این نوع سخنرانی ها گسترده است و از مراسم زادروز و تولد یا بازنشستگی کارمندی تا سالگرد تأسیس یک شرکت بزرگ را در برمی گیرد.
ممکن است دعوت شوید که در جشن فارغ التحصیلی دبیرستان یا دانشگاهی در شهری یا در مراسم اعطای جایزه ای بزرگ سخنرانی کنید. این نوع سخنرانی ها می تواند در سر میز شام یا ناهار در یک هتل، باغ یا رستوران بصورت خودمونی یا رسمی اجرا شود یا به صورت رسمی و در لباس رسمی در سالن برگزار شود. شنوندگان ممکن است ۱۰ نفر یا ۱۰۰۰ نفر باشند.
هر سخنرانی باید به اقتضای موقعیت تنظیم شود. متغیرهایی چون دلیل برگزاری مراسم، شخصیت شخص موردنظر، نوع مهمانان و مخاطب و مانند آن باید مورد توجه قرار گیرند. چارچوب سخنرانی شما می تواند با توجه به هریک از عناصر زیر تغییر نماید.
۱. مسرت بیافرینید
۲. کودکی و اصل و نسب
۳. محل تولد
۴. تحصیلات
۵. تجربه های دوران کودکی
۶. نقطه ی عطف
۷. خانواده
۸. دستاوردهای حرفه ای و فرهنگی
۹. علایق خاص
۱۰. آثار و نوشته ها
محور سخنرانی تبریکاتی، بزرگداشت و ادای احترام به یک یا چند نفر است. ادای احترام شفاهی به شخصی دیگرَ چندان هم آسان نیست، زیرا هر احترامی ممکن است نشانه قضاوت نیز باشد، اظهارنظری است که باید توجیه داشته باشد. شخص مورد تجلیل و جمع حاضران در صورتی سخنتان را می ستایند که نظر واقعی تان نیز تأییدکننده سخنتان باشد.(لاف نزنید)
دستاوردهای شخصیت موردنظر را که درخور چنین مراسمی هست، بیابید و در سخنرانی خود از آن ها بهره مند شوید. بدیهی است که لحن و رویکرد سخنرانی تان باید در مجموع مثبت باشد. از چاپلوسی و غلو خودداری کنید.
سخنرانی تان هدیه شخص شماست به شخصی دیگر. هدیه باید مسرت بخش باشد. برای اینکه چنین باشد، باید، هم به وا کنش مجلس بیندیشید و هم و به وا کنش آن شخص. شخصی را که به احترام او صحبت خواهید کرد در ذهن خود مجسم سازید؛ آنچه را خواهید گفت نیز ازنظر بگذرانید. ا گر فکر می کنید که در جایی از صحبت شما لبخند خواهد زد، درجایی دیگر سری تکان خواهد داد و حتی در جایی شادمانه نگاه خواهد کرد، بدانید که در مسیری درست قرار دارید. پس بهتر است که باشخصیت وی حسن تفاهم برقرار کنید.
صفات و خصوصیات مثبت و بارز او را بشناسید و روی آن تأکید نمایید؛ بنابراین باسابقه ی زندگی او آشنا شوید؛ و زمینه های زیر را در نظر داشته باشید:
همه ما تا حد زیادی با محل تولد خود مأنوس هستیم و حساسیت ویژه ای روی آن داریم؟.
آیا خاطراتی از جنگ، رکود اقتصادی یا درگذشت یکی از عزیزان در ذهن او نقش بسته است؟
بهتر است از زندگی یا دستاوردهای شخصی که مورد احترام و بزرگذاشت قرار می گیرد همراه با خانواده ی او، به ویژه جدا از همسرش تقدیر نمود.
اشاره به این مطالب باعث می شود که خانواده ی شخص نیز خود را در مراسم شریک بدانند.
به دستاوردهای شخص اشاره کنید.
از روی علایق اشخاص می توان اطلاعات کافی در مورد روحیات و اخلاقیات آن ها بدست آورد و بیشتر با شخصیت آن ها آشنا شد.
اگر آثار و نوشته ای وجود دارد، به آن اشاره کنید.هم مخاطبان و هم شخص مورد تکریم، خوشنود خواهند شد ا گر برخی از کلمات خود او را که برگرفته از آثارش است، نقل کنید.
این سؤالات را می توان از خود شخص یا از عضو خانواده یا دوستانش پرسید. از پرسش های ساده شروع کنید و بعد پرسش های پیچیده تر را مطرح نمایید.
۱- ورزش موردعلاقه ی شما چیست؟
۲- به کدام ورزشکار معروف علاقه مندید؟
۳- ا گر مقاله های فقط یک مقاله نویس را بخوانید، آن شخص که خواهد بود؟
۴- کدام شخصیت تلویزیونی را می پسندید؟
۵- کدام برنامه را؟
۶- اگر فقط اشتراک یک روزنامه را داشته باشید، آن چه روزنامه ای خواهد بود؟
۷- کدام مجله را؟
۸- یک روز خوب به نظر شما چه روزی است؟
۹- چه قصوری از دیگران را راحت تر می بخشید؟
۱۰- چه قصوری را نابخشودنی می دانید؟
۱۱- قهرمان افسانه ای مورد علاقه شما کیست؟
۱۲- چهره ی تاریخی موردعلاقه ی شما کیست؟
۱۳- هنرپیشه ی مورد توجه شما چه کسی است؟
۱۴- در رقابت به چه چیزهایی اهمیت می دهید؟
۱۵- به نظر شما مهم ترین ویژگی شخصیتی دیگران کدام است؟
۱۶- فعالیت مورد علاقه در اوقات فراغت چیست؟
۱۷- بزرگ ترین نقطه ی قوت شما چیست؟
۱۸- بزرگ ترین هدف شما چه چیزی است؟
۱۹- رنگ موردعلاقه ی شما چه رنگی است؟
۲۰- چه اصلاحاتی را در نظام سیاسی/ اجتماعی / اقتصادی پیشنهاد می کنید؟
۲۱- زندگی امروزی خود را چگونه می بینید و در طول سال ها چه تحولی پیدا کرده است؟
حتی ا گر پاسخ چند تا از این پرسش ها را داشته باشید نصف کارتان انجام شده است.
این مقاله برگرفته از کتاب «سخنرانی ویژه مراسم» می باشد. نمونه سخنرانی انواع مراسم بزرگذاشت مثل بازنشستگی را می توانید از این کتاب دریافت نمایید. جهت تهیه کتاب سخنرانی ویژه مراسم لطفاَ روی تصویر زیر کلیک نمایید.