موضوع سخنرانی – نوزدهمین دوره جامع آموزش سخنرانی، فن بیان و اعتمادبه نفس بندرعباس – استاد علی پیشدار
موضوع سخنرانی: میزان علاقه شما به یک موضوع از این جا مشخص می شود که وقتی در جایی، چیزی در آن خصوص می بینید یا می شنوید، به طور ناخودآگاه کنجکاو می شوید که بیشتر تعمق کنید و بیشتر بدانید یا اینکه برعکس، به طور ناخودآگاه از آن دوری می کنید.
به عنوان مثال می توان این فرض را گذاشت که خواندن همین کتاب تا اینجا می تواند نشان دهد که شما مشتاق بودید که تا اینجا ادامه دادید.
تخصص و دانش در هر زمینه ای می تواند مکملی باشد برای موفقیت شما. تا حد ممکن موضوع مرتبط با تخصص و مهارت خود پیدا کنید. به طور مثال، اگر از من بخواهند در خصوص چگونگی صید ماهیان قطب شمال صحبت کنم! قطعاً این مورد در تخصص من نیست و پذیرفتن آن یک ریسک بزرگ و شکست محسوب می شود.
اما اگر بخواهم که در خصوص مهارتهای کلامی و ارتباط مؤثر برای ماهیگیرانی که در قطب شمال ماهی گیری می کنند، کارگاهی تشکیل دهم حتماً آن را خواهم پذیرفت، البته نه در قطب شمال!
برای هر یک دقیقه سخنرانی باید حدود یک ساعت مطالعه و تحقیق و تفحص کرد ؛ اما برای ایراد یک سخنرانی بیست دقیقهای باید موضوع و مبحثی را انتخاب کرد که در همان بیست دقیقه و حتی کمی کمتر، آن را جمع بندی نمود. هرگز جو گیر نشوید که بخواهید کلی اطلاعات را در عرض چند دقیقهای که به شما دادهاند، سر مخاطب خراب کنید!
در نظر بگیرید که یک سخنران بخواهد مطالب مربوط به تاریخ معاصر ایرا ن را در عرض چند دقیقه بیان کند، از حرکات و چهره مخاطبان می توان تشخیص داد که آ نها بمباران اطلاعاتی می شوند. بهترین حالت برای مخاطب آن است که حداقل یک یا دو نکته در این سخنرانی یاد بگیرد.
بنابراین تلاش بیهوده نکنید، چون در غیر این صورت خود را بی ارزش جلوه می دهید. انتخاب موضوع متناسب با زمان، این امکان را به شما می دهد که:
ملاک دیگری که برایانتخاب موضوع در اینجا مطرح می شود این است که مخاطب نیز باید به موضوع علاقه مند باشد. هرگاه موضوع سخنرانی ما ربطی به مخاطب نداشته باشد و جزء دغدغههای او نباشد، یقین بدانید که با شکست مواجه می شوید.
موضوعی که به شنوندگان کمک می کند تا درآمدزایی کنند، صرفه جویی مالی کنند، یا انجام کار ی را برای آ نها آسان تر و لذت بخشتر کند، می تواند مورد علاقه مخاطب باشد. در فصل مربوط به شناخت مخاطب (فصل دوّم) در این خصوص بیشتر توضیح داده شده است.
یک راه دیگر برای پیدا کردن موضوع، استفاده از اتفاقاتی است که هر کس در زندگی خود آن را تجربه کرده است. تعریف داستان های شخصی مخاطب را در جای خود میخکوب می کند. همه دوست دارند که بدانند پایان قصه شما چه می شود و آن را با زندگی خود مطابقت می دهند تا ببینند کجا می توانند از آن استفاده کنند.
بنابراین اگر می توانید، هر اتفاقی را که در زندگی برای شما می افتد و فکر می کنید می تواند یک موضوع مناسب برای ایراد در سخنرانی باشد، یادداشت کنید.
هر چه بیشتر این کار را انجام می دهید بیشتر در این کار استاد می شوید. به طور مثال پس از اتمام کارگاههای سخنرانی، سمینارهایی برگزا ر می شود و از تعدادی از افراد شرکت کننده در این دورهها درخواست می شود، چند دقیق های در خصوص این کارگاهها و دور های آموزشی صحبت کنند؛ اکثر آ نها در خصوص اتفاقاتی که در این کارگاهها برایشان افتاده و موفقیت هایی که پس ازگذراندن این کلاس ها برایشان ایجاد شده است، سخنرانی می کنند؛ با این روش بیشتر مورد استقبال حضّار قرار می گیرند.
یکی از راههای دیگر که می توانیم یک موضوع خوب پیدا کنیم این است که در سمینارها وکنفرانسها و همایشها و جلسات مختلف شرکت کنیم و از سخنرانی سخنرانان دیگر برداشت کرده و از دل آ نها ایده موردنظر را دریافت کنیم. یا اگر فرصت یا امکان حضور در سخنرانی های مختلف را نداریم می توانیم صوت آ نها را گوش کنیم یا فیلم هایشان را مشاهده نماییم و ایده بگیریم.
سایت WWW.TED.OM نیز منبع ارزشمندی برای مشاهده سخنرانی سخنرانان مطرح جهان است.
شاید تا اینجا فکر می کردیم که هر موضوعی ر ا می توانیم در سخنرانی خود بگنجانیم؛ اما مسائلی هستند که بهره بردن از آ نها می تواند به سخنرانی و در نهایت به شخصیت و اعتبار شما لطمه وارد کند که باید از آ نها دو ری جست. این موار د می توانند به شرح زیر باشند:
۱. موضوعاتی که علاقه ندارید، متخصص نیستید، برایمخاطب جذاب نیست و با زمان اختصاص داده شده به شما مطابقت ندارد.
در همین خصوص، از این جمله ی وارن بافت، یکی از ثروتمندان جهان که می گوید: «من فقط در چند حوزه ای که تخصص دارم فعالیت و سرمایه گذاری می کنم، حتی اگر کا رهای دیگر سودهای کلان داشته باشند. »می توان الگو برداری نمود.
۲. موضوعاتی که در آن آشنایی ندارید یا با فرهنگ جامعه مربوط مطابقت ندارد.
۳. از انتخاب و پذیرش موضوعاتی که در آن آگاهی و دانش مخاطب از شما بیشتر است، پرهیز کنید.
مورد استثناء در اینجا کنفرانسهای دانشجویی است که دانشجو باید برای استاد یا استادان خود جواب پس دهد.
پس از اینکه موضوع خود را مشخص کردید نوبت به آن می رسد که موضوع خود را به مخاطب اعلام نمایید. هدف و موضوع سخنرانی برای خودتان واضح و روشن است و به اصطلاح در دل خودتان و راهنمای خودتان است و مخاطبان از آن خبر ندارند، بلکه در طول سخنرانی آن را دریافت می کنند.
موضوع یا عنوان را می توان در شروع سخنرانی به وسیله تابلوها و بنرهایی که نصب می شود یا از طریق یک اسلاید روی پرده به نمایش گذاشت. همچنین این عنوان را برگزارکننده در جدول برنامه ریزی خود جهت اعلام به حضّار ثبت می کند.
برای انتخاب عنوان از جملات و عبارات کلیشهای، بی روح و عادی استفاده نکنید. عنوان باید کوتاه، به یادماندنی و دلیلی برای گوش دادن مردم باشد.
به طور مثال، اگر در خصوص ارتباط مؤثر و مهار تهای کلامی سخنرانی دارید آن را تحت عنوان «سمینار ارتباط مؤثر و مهار تهای کلامی» اعلام نکنید. بلکه می توانید آن را ترغیب کنندهتر اعلام کنید: «سمینار چگونه با ارتباط مؤثر و مهار تهای کلامی در زندگی روزانه موفق باشیم؟» با این عنوان، مخاطب تحریک می شود و می خواهد بداند که با آمدن به این کارگاه چه اتفاقی در زندگی شخصی او رخ خواهد داد.
اگر می خواهید یک سخنرانی، قدرتمند، جذاب و تأثیرگذار داشته باشید، اقدام به تهیه کتاب راهنمای جامع آموزش سخنرانی«سخنرانی به سبک شما» نمایید. در صورتیکه زمان کافی دارید در دوره های جامع آموزش سخنرانی، فن بیان و اعتمادبه نفس مجموعه آموزشی گنج نهان ایرانیان شرکت نمایید. موفق و پیروز و سربلند باشید. علی پیشدار